+381 69 111 222

Veštačka Živa Ograda

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Kontakt telefon
+381 69 111 222
Radno vreme
Pon - Pet: 7:00 - 17:00

Uvod u Veštačku Živu Ogradu

Visok stepen urbanizacije, gužve u saobraćaju i brz tempo života čega smo sami učesnici i svedoci poslednjih nekoliko godina pa i decenija, dovelo je do toga da ljudi sve češće žele prirodno okruženje i dvorišta koja će predstavljati prave oaze mira i zadovoljstva. 

U prilog tome govori sve veća popularnost i primena veštačke žive ograde koja je jedno od najpraktičnijih rešenja ukoliko želite da oplemenite i očuvate izgled i privatnost svog doma, poslovnog prostora i sl. 

Veštačka živa ograda je poput veštačkog živopisnog zida ili barijere koji će Vam pružiti apsolutnu privatnost i sačuvati Vas od nepoželjnih pogleda i pristupa drugih lica na Vaš posed. Bez obzira što se radi o sintetičkoj živoj ogradi za čiju izradu se koriste plastika i drugi veštački materijali ona apsolutno verodostojno imitira i izgledom podseća na prirodnu živu ogradu.

Definicija Veštačke Žive Ograde

Razlozi za Korišćenje Veštačke Žive Ograde

Prednosti Veštačke Žive Ograde

Jedna od osnovnih prednosti veštačke žive ograde je ta što predstavlja savršenu alternativu za prirodnu živu ogradu pri čemu veštački ili sintetički materijali (plastika ili metal) izgledom podsećaju na biljni pokrivač ili žbunje. 

Ostale prednosti veštačke žive ograde su:

Mane Veštačke Žive Ograde

Pored svojih mnogobrojnih prednosti veštačka živa ograda ima i svoje da ne kažemo mane već neke manje nedostatke:

Ekološki Aspekti i Doprinos Očuvanju Životne Sredine

U procesu proizvodnje prilikom kojeg se koriste veštački materijali u najvećoj meri metal i plastika neophodni su energija i određeni resursi. Ova vrsta proizvodnje može negativno uticati na prirodu jer se pojavljuje velika emisija štetnih gasova, zagađuje zemljište i troše resursi vode.

Materijali koji se ovom prilikom koriste su izuzetno izdrživi i uglavnom nisu biorazgradivi što može biti dugoročan problem u pogledu odlaganja ovog otpada a to se najčešće dešava kada je neophodno zameniti delove veštačke ograde usled nastalih promena i oštećenja. 

S obzirom da je u pitanju visokokvalitetna i izuzetno dugotrajna ograda koja će Vaš prostor krasiti dugi niz godina redovni zamenski ciklusi su svedeni na minimum pa samim tim i stvaranje otpada.

Smanjeni resursi potrošnje odnose se na činjenicu da veštačka živa ograda zahteva minimalno održavanje dok prirodna živa ograda zahteva mnogo veću potrošnju vode i pesticida. 

Veštački materijali sprečavaju uništavanje prirode, pre svega seču drveća i biljaka i doprinose očuvanju prirodnog ekosistema što je od izuzetne važnosti i može se smatrati jednim od najplemenitijih karakteristika ovih proizvoda. 

Zaključak je da veštačka ograda ima veoma kompleksan uticaj u ekološkom smislu i sa aspekta očuvanja sredine koja i pored svega toga zahteva pažljiv pristup i upotrebu. Kako bi se smanjilo ekološko opterećenje jedan od najbitnijih procesa je proces reciklaže. Negativni efekti na prirodu i okolinu mogu se smanjiti kombinovanom upotrebom veštačkih i drugih ekološki prihvatljivih materijala. 

Troškovi Održavanja i Instalacije

Troškovi koje zahteva montaža i instalacija veštačke žive ograde mogu zavisiti od više faktora a to su prvenstveno veličina prostora koji se ograđuje, vrsta i kvalitet materijala, radna snaga i dr.  

Ukoliko detaljno razmotrimo sve prednosti i mane veštačke i prirodne žive ograde dolazimo do činjenice da prirodna ograda može biti lepo i korisno rešenje za ograđivanje Vašeg prostora naročito ako ste ljubitelji prirodnog zelenila i biljaka i imate dovoljno strpljenja i vremena da joj se maksimalno posvetite, negujete je i redovno održavate. 

Sa veštačkom živom ogradom dobijate efikasnije rešenje na duže staze iako u startu može biti malo veća investicija. Veštačka živa ograda Vam neće oduzimati vreme na negu i održavanje a pružiće Vam jako kvalitetnu zaštitu i estetski će ulepšati svaki prostor.

Estetski Doprinos Okolini

Prvi utisak koji se stvara pri pogledu na bilo koji privatni ili poslovni objekat  je zapravo eksterijer tj. spoljašnji izgled. Prilikom dekoracije eksterijera Vašeg poseda Vi ćete biti u mogućnosti da na najbolji mogući način iskažete svoju kreativnost i koji stil preferirate radeći na što boljoj funkcionalnosti prostora i vizuelnoj privlačnosti. 

Različiti elementi će imati različit uticaj na celokupan izgled, počevši od fasade objekta, boja koje su zastupljene, materijala, dekorativnih elemenata i sl. Ograda u ovom slučaju ima najveći uticaj na estetski izgled eksterijera pa iz tog razloga treba obratiti dosta pažnje pri odabiru, izradi i krajnjem cilju a to je što bolji izgled. 

Savršeno odabran i uklopljen eksterijer Vaše kuće može stvoriti pravu oazu mira i lepote koja će oduševiti svačiji pogled. 

Zbog čega je ograda tako važan element uređivanja spoljašnjosti objekta? Pa jednostavno svakome od nas je potreban mir i bezbednost u domu, privatnost i osećaj zadovoljstva dok u njemu boravi. Ograda upravo tome služi i treba da pokaže sve svoje benefite. 

Velika dvorišta sa puno biljaka i zelenila su prave prirodne oaze i ograda takođe može biti prirodna. Prirodne žive ograde pružaju fenomenalan vizuelni efekat ali sa druge strane zahtevaju puno nege i posvećenosti. Uređivanje, redovno zalivanje i potkresivanje žive ograde može biti velika obaveza i oduzimati Vam puno vremena. Ukoliko niste u mogućnosti da joj se dovoljno posvetite birajte drugo, jednostavnije rešenje a to je veštačka živa ograda.

Veštačka živa ograda predstavlja dekorativnu i funkcionalnu komponentu pri uređenju eksterijera a koliki će njen estetski doprinos biti zavisi isključivo od ukusa i stila svakog pojedinca. Poboljšanje estetskog dojma pored veštačke žive ograde mogu pružiti i dodatni elementi koji će oplemeniti dizajn i konačan izgled.

Vrste Materijala za Veštačku Živu Ogradu

Veštačka ili sintetička živa ograda poput veštačkog živopisnog zida je dizajnirana tako da simulira izgled prave prirodne žive ograde. Plastične veštačke biljke su oblikovane i obojene tako da izgledaju autentično i sačuvaju prirodni izgled i efekat. 

Osnovu veštačke žive ograde čini pocinkovana pletena žica na koju su pričvršćene PVC trake zelene ili antracit sive boje a promer okca je 4×4 centimetara. Trake od PVC materijala su izrađene tako da imitiraju travu pa su iz tog razloga najćešće zelene boje. 

Veštačka Trava i Lišće

Dvorište sa puno zelenila i biljaka izgleda impresivno i idealno je mesto za odmor i relaksaciju ali da bi uvek bilo uredno i sređeno potrebno je dosta vremena i rada. Tako recimo travnjak da bi izgledao bujno i raskošno i bio poput mekanog tepiha koji je prekrio Vaše dvorište, zahteva redovnu negu od zalivanja, đubrenja, košenja do zaštite i čupanja korova. Isto toliko je zahtevna i prirodna živa ograda koja bez adekvatne i redovne nege vrlo brzo može postati zapušteno i neugledno žbunje. 

Kako biste u svakom trenutku kada to poželite i kada Vam vreme i obaveze to dozvole mogli da uživate u svom dvorištu, savetujemo da se opredelite za veštačku živu ogradu i veštačku travu. Veštačka ograda i trava će na najbolji i najverodostojniji način zameniti pravu prirodnu ogradu i travnjak a uštedeće Vam jako puno vremena i osloboditi Vas dodatnog održavanja i rada na njima. 

Veštačka Trava

Za izradu veštačke trave koriste se sintetička vlakna u zelenoj boji različitih visina. Proces izrade je gotovo isti kao pri izradi tepiha gde se veštačke vlasi ušivaju za čvrstu podlogu. Razvoj tehnologije i mnogobrojnih tehnoloških procesa doveli su do toga da veštačka trava izgleda poput prave a s druge strane ne zahteva negu i održavanje. 

Postavljanje veštačke trave je brzo i ednostavno, potrebne su Vam samo precizne mere prostora koji želite da prekrijete bez obzira da li je u pitanju dvorište, bašta, veliki sportski teren, dečije igralište ili neka druga površina.

Sa ogradom od veštačke trave dobijate veštačke zelene zidove koji će ispuniti sve Vaše potrebe i očekivanja kada je ograda u pitanju. Pored odličnog vizuelnog efekta koji pruža veštačka živa ograda je dugotrajna i jednostavna za održavanje.

Prednosti ove vrste ograde su što pruža odličnu zvučnu izolaciju i čuva Vašu privatnost jer je neprovidna. Zelena boja pruža vizuelni efekat da ćete se osećati kao da ste u prirodi a oko Vas je puno prirodnog zelenila. 

Upotreba Veštačkog Bilja u Kombinaciji sa Drugim Materijalima

Veštačko bilje je veoma korisno i može imati neprocenjivu vrednost i prednosti za Vaše dvorište. 

Kombinovanjem sa drugim materijalima može se postići još bolji vizuelni efekat i nadograditi upotreba veštačkog bilja a evo i zbog čega:

Pri dekorisanju Vašeg porodičnog doma i dvorišta ili poslovnog prostora odnosno eksterijera kombinacije materijala, dizajna i stila su apsolutno dozvoljene a od Vašeg ličnog ukusa i zahteva zavisiće krajnji rezultat i izgled prostora.

Tehnologije u Veštačkim Živim Ogradama

Proizvodnja, dizajn i funkcionalnost ogradnih sistema podrazumevaju konstantan napredak kao i uvođenje raznih inovacija gde proizvodi dobijaju na još većoj zastupljenosti i efikasnosti. 

Sa aspekta tehnologije možemo navesti više faktora koji utiču na razvoj i inovacije:

Kao i u mnogim drugim oblastima tehnologija i njen razvoj prati u stopu potrebe celog tržišta i svakog korisnika tako da u budućnosti možemo samo očekivati još više novina i funkcionalnijih sistema.

Praktične Primene Veštačke Žive Ograde

Primena veštačke žive ograde je praktična iz više razloga a to su:

  1. Kvalitet materijala
  2. Dizajn
  3. Integracija sa okruženjem

Materijali koji se koriste za izradu su praktični prvenstveno zbog svog kvaliteta i veoma sličnog izgleda kao prirodno zelenilo. Dizajnirani su tako da pružaju realističan izgled prirodnih listova i biljaka. 

Ako govorimo o estetskoj konzistenciji i praktičnosti izgled veštačke ograde se ne menja ni nakon niza godina. U poređenju sa prirodnim biljkama veštački materijali ne podležu promenama usled različitih vremenskih uslova i doba godine već zadržavaju svoj prvobitini izgled i kvalitet tokom cele godine i svih sezonskih promena.

Veštačka živa ograda se može postaviti prema različitim dimenzijama i apsolutno je možete prilagoditi visini, širini i dužini koje su Vam potrebne. Što se tiče boja najzastupljenija je i najčešća zelena boja jer se ona savršeno uklapa uz ostale elemente. Skladni izgled okoline kao i najbolja kombinacija pejzaža i arhitekture postiže se upravo zelenom veštačkom živom ogradom. 

Pored estetskog izgleda praktičnost ove vrste ograde ogleda se i u pružanju idealne vizuelne barijere jer je reč o neprovidnoj ogradi sa kojom dobijate svu privatnost i sigurnost. 

Korišćenje Veštačke Žive Ograde u Urbanim Sredinama

Veštačka živa ograda u urbanim područjima može imati različitu primenu. Specifične karakteristike urbane sredine određuju kakvu ulogu će ograda imati i na koji način će biti efikasna:

Ograničavanje Prostora u Javnim Parkovima i Igralištima

Javni parkovi i igrališta bez obzira na svoju veličinu i prostranjenost moraju biti adekvatno obeleženi i ograđeni. Ograda ovaj prostor čini sigurnim, funkcionalnim i estetski prihvatljivim gde svakom posetiocu treba da bude prijatan prostor. Ograđivanje parkova i igrališta treba da unapredi njihovu namenu i da doprinese još boljoj funkcionalnosti. 

Zbog čega se preporučuje veštačka živa ograda za ograđivanje parkova i igrališta:

Ograničavanje javnih površina je kompleksan proces za koji je neophodno ispratiti i uzeti u obzir sve okolnosti kako bi svi posetioci bez obzira na uzrast bili bezbedni i osećali se prijatno. 

Dugoročna Održivost Veštačke Žive Ograde

Odabir odgovarajuće ograde za Vaš poslovni ili privatni prostor je odgovaran posao jer je reč o elementu koji je od velikog značaja za eksterijer objekta. Faktori koji utiču na kvalitet i dugotrajnost ograde mogu biti različiti a pre svega se odnose na budžet i kvalitet materijala za izradu. 

Veštačka živa ograda može da traje dugi niz godina i gotovo da ne zahteva održavanje. Zahtevno održavanje u vidu šišanja ograde, redovnog zalivanja i hranjenja odlazi u zaborav jer veštačka živa ograda Vam u potpunosti pruža uživanje u Vašem dvorištu bez brige da je morate održavati i negovati, možete je povremeno oprati vodom kako biste skinuli prašinu i prljavštinu koja se vremenom nataloži.

Veštačka živa ograda može biti dekorativni element na već postojećoj ogradi dok za montažu na potpuno čistom terenu neophodna je priprema u vidu postavljanja stubova, zatezne žice ili žičane ograde i sl. Ovo su ujedno elementi koji mogu uticati na kvalitet i dugotrajnost same ograde.

Prilikom odabira stubova i propratnog materijala uzmite u obzir vrstu podloge odnosno terena na koji se postavljaju kao i klimatske uslove kojima će biti izloženi tokom cele godine. Od kvaliteta stubova i pravilnog postavljanja zavisiće i dugotrajnost i održivost cele konstrukcije ograde.

Uticaj na Lokalnu Faunu i Floru

Na koji način veštački materijali mogu uticati na lokalnu floru i faunu:

Kada govorimo o veštačkoj živoj ogradi ona može uticati na floru i faunu a evo i u kojim slučajevima:

Veštački materijali imaju svoje prednosti i ukoliko se pravilno koriste negativni faktori mogu biti minimalni. Pre postavljanja ograde važno je da razmotrite sve faktore koji mogu imati uticaj na životnu sredinu i minimalizovati sve negativne uticaje iz lokalnog ekosistema. 

Otpornost na Vremenske Uslove i Promene Klime

Paneli sa veštačkim zelenilom izloženi su različitim klimatskim i vremenskim uslovima. Kolika je otpornost veštačke žive ograde zavisi prvenstveno od kvaliteta materijala.

Inspirišući Dizajn Veštačke Žive Ograde

Kombinacijom funkcionalnosti i estetike može se doći do inspirativnih dizajnerskih elemenata. Na koji način se može dizajnirati veštačka ograda pročitajte u nastavku:

Jedinstven izgled veštačke žive ograde uz njenu izraženu funkcionalnost i estetski efekat možete nadograditi raznim idejama i na mnogo načina, što zavisi isključivo od Vaše kreativnosti i prostornih mogućnosti.

Savremeni Trendovi u Dizajniranju Veštačkih Živih Ograda

Savremena tehnologija koja prati trendove fokus pri izradi proizvoda uglavnom stavlja na praktičnost, održivost i estetiku. Najpopularniji pristup izradi veštačke žive ograde bazira se na odabiru ekološki prihvatljivih materijala, minimalističkom pristupu i modularnom dizajnu, usavršavanju u estetskom smislu i dodavanju pametnih sistema koji se odnose na upotrebu i održavanje. 

Upotreba ekološki prihvatljivih materijala znači da odabir treba da bude na materijalima koji najmanje negativnog uticaja imaju na životnu sredinu a to su reciklirani materijali i vlakna kojima se stvaraju veštačke biljke.

Moderan dizajn obuhvata izradu ograda u različitim veličinama i oblicima tako da je ograda maksimalno prilagodljiva za sve prostorne uslove kao i specifične potrebe. Minimalizam u dizajnu jednak je čistoj i jednostavnoj estetici što naglašava jednostavne linije, svedene oblike i karakteristične boje ( u ovom slučaju je zastupljena zelena boja ).

Za moderan životni stil potrebno je pratiti razvoj trendova od materijala koji se koriste za izradu do moderne tehnologije pri upotrebi određenih proizvoda. Veštačka živa ograda je pravo osveženje na našim prostorima i vrlo brzo postaje neizostavni element svakog eksterijera privatnog ili poslovnog objekta. Boja, tekstura i oblik veštačke žive ograde će na svaki mogući način oplemeniti Vaš prostor i učiniti ga savremenijim i interesantnijim.

Etički Aspekti Korišćenja Veštačke Žive Ograde

Ukoliko uzmemo u razmatranje etičke aspekte koji se odnose na korišćenje veštačke ograde možemo doći do sledećeg zaključka:

Uticaj na Prirodne Ekosisteme

Ako sagledamo druge aktivnosti ljudi vrlo lako možemo zaključiti da je uticaj veštačke žive ograde na prirodne ekosisteme minimalan gotovo zanemarljiv.

Veštački materijali nisu pogodni za biljke i životinje i u ovakvoj vrsti ograde nema mesta za njih, jer u njima ne mogu rasti i razvijati se. Veštačka ograda ne može biti adekvatno sklonište za životinje i ne može im pružiti prostor u kojem će se one razmnožavati. Isto tako u ovoj ogradi životinje neće moći da pronađu hranu. S obzirom da je ograda samo jedan od elemenata Vašeg privatnog dvorišta ili poslovnog prostora, druge biljke mogu nadomestiti ovaj nedostatak i dozvoliti dalju migraciju životinja i razvoj biljaka.

Pri postavljanju veštačke ograde može se promeniti klima u određenim delovima prostora jer gustina i struktura ograde može sprečiti sunčeve zrake i smanjiti protok vazduha. Ovakve klimatske promene utiču na razvoj biljaka i temperature u određenim delovima. Vodeni tokovi kao i proticanje vode može biti sprečeno postavljanjem veštačke žive ograde.

Struktura ove vrste ograde može u potpunosti promeniti izgled okoline jer je veoma efektna i ne možete da je ne zapazite. Promenom izgleda Vašeg poseda može doći do socijalnih ili ekonomskih promena u regionu a određeni prostor može dobiti i drugačiju namenu.

Zaključak je da na prirodni ekosistem mnogo više utiče ljudski faktor, urbanizacija, zagađenje i deforestacija. Ukoliko je lokacija pažljivo odabrana a materijali koji se koriste održivi i upotrebljivi u ekološkom sistemu negativni uticaji veštačke žive ograde su minimalni.

Etika Proizvodnje i Korišćenja Veštačkih Materijala

Etika korišćenja i proizvodnje ovih materijala zahteva balans između potrebe tehnologije koja se konstantno razvija i korišćenje materijala shodno potrebama ljudi a s poštovanjem prema prirodnim elementima. Za očuvanje životne sredine i samog društva potrebno je podizanje svesti proizvođačima kao i odgovornost samih potrošača veštačkih proizvoda.

Ova tema postaje podjednako važna kako za ekonomsko društvo tako i za životnu sredinu. 

Jedna od alternativa je korišćenje recikliranog materijala u kombinaciji sa prirodnim supstancama kao i upotreba bio-plastičnih elemenata.

Budućnost Veštačkih Živih Ograda

Nekada davno gotovo da nijedno dvorište nije moglo da se zamisli bez prirodne žive ograde. Za tadašnje popularne žive ograde sadile su se mnogobrojne biljne vrste i negovale na razne načine kako bi ograda bila što gušća i kvalitetnija. Ceo ovaj proces zahtevao je puno truda i rada i bilo je potrebno dosta vremena da se ovakva vrsta ograde formira i bude funkcionalna.

Moderan način života, urbanizacija i razvoj tehnologije promenile su mnoge navike i potrebe ljudi. Instant vreme donelo je pregršt instant proizvoda od kojih su neki manje ili više upotrebljivi i korisni.

Inovacija u ograđivanju prostora u poslednjih nekoliko godina je veštačka živa ograda. Iako možda u početku nije delovala previše pouzdano i sigurno sada se već sa sigurnošću može reći da je reč o visokokvalitetnom proizvodu sa puno prednosti i pozitivnih karakteristika.

Iako je u pitanju veštački materijal reč je o ogradi koja prostoru koji ograđuje pruža komfor, sigurnost i privatnost. Veštačka živa ograda zasigurno ima svetlu budućnost jer je reč o ogradi koja jednim delom zamenjuje prisustvo prirodnog zelenila što će Vama svakako značiti pri uređenju prostora ili dvorišta jer će Vam uštedeti dosta vremena. Jednostavna montaža kao i povoljna cena u poređenju sa drugim proizvodima i vrstama ograde je svakako ističe a činjenica da je održavanje minimalno je čini još traženijom na tržištu.

Inovacije u Tehnologiji i Materijalima

Jedna od fascinantnih inovacija na našem tržištu i spoj moderne tehnologije i materijala rezultiralo je pojavom funkcionalnog i estetski interesantnog proizvoda a to je veštačka živa ograda.

Plasiranjem ove vrste ograde na tržište pronađena je idealna zamena za tradicionalnu prirodnu živu ogradu koja je bila zastupljena vekovima unazad. Sa novim materijalima ograda je dobila na svojoj dugotrajnosti jer veštački materijali koji se koriste za izradu su otporni na sve vremenske uslove. 

Kvalitet polietilenskih vlakana je na zavidnom nivou što rezultira perfektnom izgledu ove ograde nalik prirodnoj travi. Pocinkovane i plastificirane žice koje su podloga za vlakna su takođe visokog kvaliteta a sve u cilju izrade što bolje i efikasnije ograde koja će krasiti prostor dugi niz godina. 

Inovacije u uređenju dvorišta se zasnivaju na sve češćem kombinovanju veštačkih materijala sa živim biljkama i najmodernijim tehnološkim rešenjima koji dovode do proizvodnje izuzetno izdržljivih i funkcionalnih sistema ograda i njenih elemenata koji prate ekološke standarde.

Predviđanja u Vezi sa Popularnošću i Širenjem Korišćenja

Šta je to što se može predvideti za rast popularnosti i još veću primenu veštačke žive ograde u budućnosti?

Evo nekoliko karakteristika koje mogu dovesti do ekspanzije ovog proizvoda na tržištu:

U urbanoj gradskoj sredini gde nema dovoljno drveća, trave i biljnog sveta ova ograda će pružiti adekvatnu zamenu i vizuelno preuzeti ulogu prirodnog elementa.  S obzirom na fleksibilnost ove ograde koja se može naći u različitim dimenzijama može se uklopiti čak i u veoma ograničenim prostorima. Stil veštačke ograde uklapa se u sve stilove bez obzira da li je u pitanju seosko ili urbano gradsko područje. 

Koliku popularnost i primenu će dostići u budućnosti zavisiće od ekološke svesti ljudi, urbanističkih trendova kao i estetskih prohteva potrošača.

Održavanje Veštačke Žive Ograde

U poređenju sa prirodnom živom ogradom koja zahteva dosta nege i utrošenog vremena veštačka živa ograda je potpuno drugačija. Sa ovim inovativnim rešenjem u vidu ograđivanja Vašeg poseda dobili ste izuzetno praktičnu ogradu koja ne zahteva redovno održavanje. 

Kvalitetni veštački materijali koji verodostojno imitiraju zelenilo u Vašem dvorištu izgledaju potpuno isto tokom cele godine bez šišanja, zalivanja i ostalih neophodnih radnji koje iziskuju prirodni elementi. 

Sezonske promene i vremenski uslovi ne mogu uticati na teksturu i boju ograde što jasno ukazuje na izuzetan estetski dojam koji ova ograda pruža i koja pored svih štetnih dejstava zadržava ujednačen i autentičan izgled poput živog zelenila. Praktična i dugovečna veštačka živa ograda je savršeno rešenje za ograđivanje svih prostora.

Bez obzira da li se postavlja u selu ili gradu, urbanoj ili manje urbanoj sredini, na privatnom posedu ili javnoj površini idealno je rešenje upravo iz tog razloga što je održavanje minimalno i krajnje jednostavno a zasigurno će prostor krasiti po proceni pojedinih potrošača i nekoliko decenija ili čak neograničeno. Redovna kontrola i korekcija ukoliko je neophodna su sigurnost da će ograda biti funkcionalna dugi vremenski period.

Postavljanje Veštačke Žive Ograde

Za postavljanje veštačke žive ograde potreban Vam je materijal i odgovarajući alat. Samo postavljanje ograde je izuzetno jednostavno i može se obaviti brzo i lako. 

Priprema za postavljanje ograde može biti kompleksna naročito ukoliko nisu izvršeni početni radovi koji obuhvataju pripremu terena i postavljanje stubova. Na neku od već postojećih vrsta ograda veštačku živu ogradu možete postaviti odmah dok u suprotnom morate ispratiti svaki početni korak i obezbediti osnovne elemente.

Krenimo od pripreme terena gde je potrebno ukloniti svu nečistoću i predmete koji mogu smetati pri izradi ograde. Obeležavanje stubova odnosno mesta na kojima će se postaviti treba uraditi na svakih 2 do 2.5 metara. U zavisnosti od podloge zavisiće i odabir odgovarajućih stubova. 

Ako je u pitanju mekano tlo odnosno zemlja potrebno je iskopati rupe za stubove na unapred obeleženim mestima. Dubina rupa za stubove treba da bude oko 50 cm. Nakon iskopavanja stubovi se spuštaju u zemljište i nalivaju betonom. Ovaj postupak zahteva preciznost koja se odnosi na nivelaciju stubova jer je neophodno da stubovi budu iste visine i u ravni kako bi se ograda pravilno postavila. 

Kvalitet stubova direktno utiče na kvalitet konstrukcije ograde jer su joj upravo oni jedini i najvažniji oslonac i podrška. Mogu biti od različitih materijala što takođe ima veliki uticaj na dugotrajnost ograde. Najčešće se koriste čelični stubovi sa plastificiranom zaštitom i plastičnim kapicama. Prečnik stubova je 42 mm.

Ukoliko je podloga od betona preporučuje se upotreba metalnih stubova sa anker pločom. Njihova montaža je znatno brža i jednostavnija u odnosu na usadne stubove koji se ukopavaju u zemlju.

Kada su stubovi pripremljeni postavlja se zatezna žica na sredini, na kraju i na dnu početnog i završnog stuba. Koliko zateznih žica će biti potrebno za određenu dužinu ograde zavisi od visine a preporuka je da se zatezna žica postavi na svakih pola metra. 

Nakon detaljnih i preciznih priprema može se pristupiti razmotavanju kotura veštačke žive ograde i njihovom postavljanju. Ograda se žicom za vezivanje pričvršćuje za zateznu žicu i vodjice na stubovima. Nakon toga zatezačima koji se nalaze na krajnjim stubovima ograda se može dodatno zategnuti. 

Kada je veštačka ograda postavljena i Vaše dvorište dobilo novi izgled ne preostaje Vam ništa drugo nego da skuvate kafu i uživate u svojoj privatnosti bez nepoželjnih gostiju i pogleda prolaznika.

Istorija Veštačke Žive Ograde

Materijali kao i tipovi ograda su se skroz istoriju konstantno menjali i nadograđivali ali potreba da se određeni prostor zaštiti i ogradi je konstantno rasla.

Koncept veštačke žive ograde pojavio se kao alternativa pravoj živoj ogradi i u potpunosti krenuo u osvajanje tržišta. Ne može se precizirati tačno kada je i gde nastala ali je zasigurno unela puno novina u ograđivanju prostora.

Ova vrsta ograde će Vas prvenstveno osloboditi redovnog održavanja koji zahteva prirodna ograda kao i da nadomesti sve njene nedostatke koji se odnose na rast, oblik, dugotrajnost i otpornost. 

Kombinacijom veštačkih materijala i savremene tehnologije nastao je izuzetno efikasan i funkcionalan proizvod koji pritom estetski zadovoljava sve kriterijume. Osnovne karakteristike ovog proizvoda su da savršeno imitira izgled trave i prirodnog zelenila a da pritom ne zahteva održavanje.

Razvoj veštačkih živih ograda bazira se na kvalitetu i otpornosti na sve vremenske uslove, stabilnosti cele konstrukcije ograde i ujedno očuvanju estetike prirode. Materijali koji se koriste za izradu kao i tehnologija proizvodnje ponudili su tržištu održivo i sigurno rešenje  prilagodljivo svakom prostoru i objektu. U prilog tome govore mnoga privatna dvorišta, komercijalni prostori, javne površine i druga mesta koja krasi upravo veštačka živa ograda.

Veštačka Živa Ograda sa Žicom

Tehnički detalji govore da je veštačka živa ograda sa žicom zapravo kombinacija pocinkovanog univerzalnog pletiva i polipropilenskih traka ili iglica koji daju gustu strukturu i izgledom podsećaju na prirodnu travu. 

Specifikacija proizvoda:

Zbog svoje guste strukture veštačka živa ograda je neprovidna barijera koja Vam pruža privatnost, štiti Vas od buke i pogleda prolaznika a održavanje je minimalno.

Rok Trajanja Veštačke Žive Ograde

S obzirom da su u pitanju veštački materijali koji se koriste za izradu i prema već utvrđenim tehničkim specifikacijama može se reći da je ovo proizvod koji će dugo trajati. Da li možemo precizirati koliki je tačno rok trajanja ili ta informacija nije od prevelikog značaja za buduće korisnike?

Vek trajanja svakog proizvoda zavisi od kvaliteta izrade zapravo materijala koji proizvođači koriste i koliko ulažu u svoje procese proizvodnje. Prema nekim istraživanjima i iskustvima korisnika pojedini proizvođači Vam daju garanciju na veštačku ogradu i do 2 decenije ali se postavlja pitanje koja je cena takve ograde?

Ono što se vremenom može dogoditi sa recikliranom plastikom i sintetičkim materijalima jeste da se usled spoljašnjih uslova mogu skupljati i širiti na niskim ili visokim tempreaturama. Kod 

veštačke žive ograde koja je pažljivo i pravilno postavljena ovo mogu biti neznatne promene. 

Niža cena ne mora uvek da znači lošiji kvalitet već se savetuje da se o proizvodu detaljno informišete i saznate sve njegove karakteristike i poreklo. 

Pojedine veštačke ograde koje su se prve pojavile na našem tržištu nisu imale savršeno pletivo i dovoljno čvrstu strukturu što Vam se može dogoditi i danas ukoliko ne kupujete od proverenih proizvođača i na pravom mestu.

S obzirom da se ova vrsta ograde sve češće može videti i na privatnim i na poslovnim objektima kao i mnogim javnim površinama pored izuzetne dekorativne uloge ističe se svojom funkcionalnošću i kvalitetom.

Veštačka Živa Ograda Ili Bršljen?

Kako biste doneli pravu odluku i odabrali između veštačke žive ograde i bršljena sagledajte Vaše potrebe, zatim okolnosti, prostor i sopstvene preference. Faktori koji mogu uticati na izbor mogu biti:

Ukoliko se još uvek niste odlučili razmislite dodatno o svojim prioritetima, svakodnevnim obavezama i mogućnosti da se nečemu u potpunosti posvetite kako biste dobili željeni proizvod ili odaberete jednostavniji način i potražite brže rešenje.

Veštačka Živa Ograda Ili Živa Ograda?

Još jedna od nedoumica u kojoj se možete naći pri uređenju svog dvorišta jeste da li da odaberete prirodnu ili veštačku živu ogradu. Adekvatno i najbolje rešenje leži u tome koje su Vaše potrebe i preference kao i koja ograda bi savršeno odgovarala prostoru koji treba ograditi. 

S obzirom da obe vrste ograda imaju svoje prednosti i nedostatke najbolje je da prema njima odlučite koja će Vam najviše odgovarati.

Prednosti i nedostaci prirodne žive ograde:


Prednosti i nedostaci veštačke žive ograde:

Neka konačna odluka bude ona ograda koja će zadovoljiti sve Vaše potrebe kao i potrebe prostora.


Veštačka Trava za Ograde

Ovaj inovativni proizvod sa svojim brojnim benefitima i praktičnim prednostima idealno je rešenje za svaki prostor koji zahteva ograđivanje i fizičku barijeru.

Izgledom koji podseća na prirodnu travu veštačka živa ograda Vam pruža mogućnost kombinovanja najrazličitijih stilova i dizajna. Bez obzira da li je u pitanju privatna, poslovna ili neka od javnih površina, o kakvom i kolikom prostoru je reč rešenje je upravo ova vrsta ograde jer se može prilagoditi svakom terenu i svakom prostoru.

Do čarobnih dvorišta, vrtova ili terasa, estetski uređene okućnice ili poslovnog objekta deli Vas jako malo. 

Veštačka trava za ograde je pristupačan i ekonomičan proizvod sa svojim prednostima i karakteristikama.

Veštačku travu čine polipropilenska vlakna zelene boje postavljena na pletivo od pocinkovane plastificirane žice. Ovako izrađen proizvod dobija se u rolnama različitih visina, dužine 5 ili 10 metara i izgledom verodostojno podsećaju na prirodnu travu. Jednostavna montaža kao i efikasno i brzo rešenje za ogradu čini je veoma korisnom i ekonomičnom kao i prihvatljivom u estetskom smislu.

Pre nego što se odlučite za kupovinu veštačke trave za ogradu proverite stanje prostora koji želite da se ogradi na ovaj način. Priprema za postavljanje veštačke trave za ograde je obavezna jer ona zahteva podršku i oslonac u vidu stubova na prvom mestu. Olakšanje pri postavljanju će Vam svakako pružiti žičana ili neka druga vrsta već postavljene ograde. Ukoliko ona ne postoji na stubove je potrebno postaviti konstrukciju od zatezne žice i ostalih elemenata kako bi bilo omogućeno postavljanje veštačke trave za ograde.

Veštačka Živa Ograda za Vašu Terasu

Koliko samo ljudi svakodnevno teži da se vrati prirodi i da u njoj provede što više vremena. Sve je veći broj onih koji nakon svakodnevnog života u gradu utehu traže na planinama i seoskim područjima kada im to vreme i obaveze dozvole. Boravak u prirodi na otvorenom je prava relaksacija za um i telo. 

Ako imate vrt ili dvorište ili planirate da uredite Vašu terasu da Vam na neki način zameni prirodu i njene elemente evo nekih od predloga kako to možete učiniti. 

Nedostaje Vam malo prirodnog zelenila i atmosfere na terasi. Biljke koje gajite Vam se brzo suše i ne možete održati njihov lep izgled tokom cele godine. Razmišljate na koji način da od terase napravite svoj mali omiljeni kutak? 

Jedno od rešenja je veštačka živa ograda. S obzirom da terase nisu veliki prostori u poređenju sa dvorištima kuća, imanjima i sl. ova investicija Vas neće puno koštati a dobićete upravo ono što Vam nedostaje. Prekrivena terasa veštačkom živom ogradom postaće vrlo brzo Vaša oaza za uživanje u kojoj Vam ne mogu smetati nepoželjni pogledi komšija sa drugih terasa ukoliko se nalaze u blizini.

Ovaj neprovidni čarobni zeleni štit će Vašoj terasi dati potpuno novi izgled a Vi ste Vaše želje i potrebe ispunili u kratkom roku i vrlo efikasno.

Da li Postoji Veštačka Živa Ograda bez Žice?

Veštačka živa ograda je sklop veštačkog materijala odnosno PVC trakica i žičanog pletiva. Veštačku ogradu bez žice nije moguće izraditi tako da ona faktički ne postoji.

Veštačka Živa Ograda Ili Žičana Ograda

Žičana ograda je jednostavna i praktična i njena raznovrsna primena je svrstava u veoma zastupljenu vrstu ograde na tržištu. 

Materijali koji se koriste za izradu žičane ograde su aluminijum ili čelik a ovi materijali mogu se obložiti zaštitom nakon koje se dobija pocinkovana ili plastificirana žica koja je idealna za ogradu jer ima visok stepen zaštite i dugotrajnija je. Čelične žice su teže i čvršće dok je aluminijum lakši materijal. 

Postavljanje žičane ograde je relativno jednostavno jer je pre samog razvlačenja žice neophodna priprema u kojoj se postavljaju stubovi koji su neizostavni elementi i glavni nosioci konstrukcije ograde.

Metalna ili čelična žičana ograda je sigurna i kvalitetna fizička barijera za sve veće posede, imanja, plantaže, industrijske objekte i dr. Zbog svoje jednostavnosti i povoljne cene praktične su za sve veće površine koje je potrebno ograditi ili obeležiti. 

Za poslovne i privatne objekte žičana ograda je prihvatljiva u slučaju da želite najjednostavniji izgled ograde. Žičana ograda je fizička barijera koja će sprečiti ulaz drugih lica na posed ali imajte u vidu da je u vizuelnom smislu otvorenog tipa i da se ceo posed može posmatrati.

Veštačka živa ograda je u estetskom odnosno vizielnom smislu bolje rešenje u odnosu na žičanu ogradu. Da bi se postavila veštačka živa ograda potrebno je isto kao i za žičanu da se prvenstveno omogući pravi oslonac u vidu postavljenih stubova. Stubove možete birati prema vrsti terena jer ih je na taj način najlakše postaviti. 

Ono što veštačku ogradu izdvaja u odnosu na žičanu je to što Vam ona pored fizičke barijere pravi zaštitu i u vidu privatnosti. Ograđivanjem dvorišta Vi ste sa veštačkom živom ogradom dobili svoj privatni kutak u kojem Vas niko ne može posmatrati i uznemiravati. Pletiva veštačke žive ograde su toliko gusta da je ograda potpuno neprovidna i stvara odličnu zaštitu kako od prolaznika tako i smanjuje buku i sakupljanje prašine iz okoline. 

Sve češći primer na terenu je da se veštačka živa ograda postavlja preko žičane i na taj način dobija visok kvalitet i dugotrajna ograda. Kombinacija ove dve vrste ograda može biti odličan spoj a postavljanje veštačke žive ograde je u ovom slučaju izuzetno brzo i jednostavno.

Veštačka oaza

Kontaktirajte nas još danas

Veštačka oaza

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Proizvod 1
Proizvod 2
Proizvod 3
Proizvod 4
Proizvod 5
Proizvod 6
Proizvod 1
Proizvod 2
Proizvod 3
Proizvod 4
Proizvod 5
Proizvod 6